Kosu su uz minerale izuzetno važni za oporavak vlasišta.  Lepa i zdrava kosa od davnina je bila smatrana sinoniom za zdravlje i lepotu.
Naša kosa je napravljena od proteina koji se zove kreatin ali i od aminokiselina i vode. Vitamini za kosu koje morate unositi svaki dan su: vitamin C, kompleks vitamina B ( B7, vitamin H, Niacin- B3). Oni pomažu njenom boljem izgledu čineći je sjajnijom, jačom, gušćom i ubrzava se njen sam rast.

Naša kosa nije samo mrtva stvar, njoj je potrebna svakodnevna nega kako bi izgledala zdravo. Zdrava dlaka daje odraz vitalnosti i takve osobe se generalno smatraju privlačnijim. Poznato je da žene često znaju eksperimentisati na njoj, samim tim bude podložna mnogim izmenama.

Kosa kojoj fali vitamina često bude beživotna, kruta, slabije raste. Pored toga zna biti i oštećena jer se ne regeneriše istom brzinom kao zdrava. Javljaju se oštećeni krajevi. Pa samim tim ne raste dovoljno brzo. Tada se javlja i pojačano opadanje koje čak ni najbolji šamponi ne mogu sprečiti. Na taj način vaše telo poručuje da im fale vitamini.
Vitamini iz B kompleksa

B vitamini za kosu često se koriste za oporavak vlasi. Tu spada veliki broj jedinjenja.

Pantotenska kiselina (B5) – rastvara se u vodi. Široko je rasprostranjena u hrani. Tako je nalazimo kod  ribe, pasulja, celim zrnima žitarica i ostaloj hrani. Može se unositi u velikim količnama. Esencijalana je u našim telima jer učestvuje u enzimskim reakcijama i pomaže nam prilikom iskorišćavanja ugljenih hidrata.

Niacin (B3) – Ovaj vitamin nam treba  kako bi se obezbedio normalan rast ali i pravilan rad enzima. Takođe utiče na povećanje apetita. Veoma bitan efekat ima za prenošenje kiseonika do telesnih tkiva. Ovo vitamini za kosu nogu se pronaći u mesu, mleku i mlečnim prerađevinama, žitaricama …

Biotin (B7, H) – Još jedan od neophodnih vitamina koji nam pomaže pri mnogim stvarima. Nalazimo ga u džigerici, kvascu, žumancu, pasulju itd. On nam obezbeđuje pravilan rad bubrega. Ukoliko patite od gubitka vlasi, on je gotovo sigurno deficitaran.

Biotin za kosu pomaže pri ojačavanju korena, ali i noktiju, te ga možete naći u raznovrsnim kozmetičkim preparatima. Bitan  je za sintezu masnih kiselina, aminokiselina i ostale procese zbog čega ga moramo unositi…

Bogate namirnice biotinom su: jaja, avokado, orasi …

Najbolji minerali za kosu koje morate isprobati

Vitamini za kosu su svakako neophodni kako bi je brzo oporavili, međutim potrebne su i druge supstance kako bi pospešili rast. U njih spadaju i minerali. Ukoliko ih ne unosimo u odgovarajućim količinama, vlasi će nam se regeneristai u kratkom roku. Evo i koji su najvažniji:

Gvožđe (Fe) – Ovaj hemijski element pomaže zdravlje vlasišta.  Neophodan je našem organizmu,  te ga svakako moramo unositi. Na osnovu stanja kose i kože može se posumnjati na anemiju. Nedostatak gvožđa rezultira time da nam kosa bude tanka.  Hrana koja ga sadrži: grožđe, zelje, pasulj, piletina, sočivo itd.

Cink (Zn) – Takođe jedan od neophodnih elemenata. Kao što su nam potrebni B vitamini i gvožđe i ovaj mineral uticaće u velikoj meri na njen rast. koliko vam nedostaje jedite morske plodove, jagnjetinu, govedinu, spanać, bundevino seme … On će vašu kosu negovati iznutra, stoga i  efekti nisu samo površinski. Pored toga učiniće vašu kosu življom, vitalnijom  i snažnijom.

Bakar (Cu) –  Još jedan od esencijalnih elemenata. Pored ostalih funkcija koje ima u našem organizmu od sprečava i gubitak kose. Dakle ukoliko vam opada i postane retka možete posumnjati na njegov deficit. Pored veštačkih proizvoda, njegov manjak možete nadoknaditi i raznovrsnijom ishranom. Sadrži ga: riba, Školjke, orasi, suvo voće … Još jedna bogata namirnica su i banane ali i voće poput jabuka, krušaka, oraha, lešnika, badema, razno povrće itd.

Magnezijum (Mg)– Na nedostatak Mg u organizmu može ukazati opadanje kose. Zato je dobro jesti skušu koja je bogata njime. Koštunjavi plodovi spadaju u još jedan dobre izvore, ali i banane, mahunarke, mekinje, mleko …

 

Komentari su onemogućeni!