Pojam lepih obrva kroz istoriju se menjao i tako se  menjao i naš odnos prema njima. Obrve 20-ih godina ovog stoleća verovatno danas nikako ne bih mogle proći. Te obrve daju tužan izgled licu, a filmska industrija je taj trend itekako znala iskoristiti u to vreme.

Obrve 40-ih su bile zaobljene, ne tako tanke i daju licu ženstvenost.

Kanije 50-ih izgledaju poput krila i skoro su u potpunosti nacrtane.

Tek u 70-ima obrve su poprimile totalno prirodni oblik, mekoću i svetlije boje.

90-e su donele opsednutost čupanjem i uništavanjem svih dlaka na telu, tako da su mnoge žene ostale bez svojih debelih obrva.

Tako smo došli do danas, gde svaka žena može imati savršeno oblikovane obrve. Danas pod pojmom lepe poželjne i prirodne obrve podrazumevamo dobro sređene obrve, koje pored usta daju najmočnije oružje neverbalne komunikacije, ali nisu više podložne trendovima.

Trenutno najpopularnija metoda permanent makeup-a je japansko iscrtavanje obrva, tzv japanska metoda.

Japansko iscrtavanje dolazi iz istočnih zemalja. Ovo trajno oblikovanje obrva  ima višestruke prednosti u odnosu na trajnu šminku obrva poznatu kao ”tribal”. Iscrtavanje obrva japanskom metodom podrazumeva korekciju prirodnih obrva -njihovih oblika,boje,forme  prirodnim pigmentima i za rezultat imamo potpuno prirodan izgled obrva.U ovoj metodi se ne koristi mašinica već specijalne oštrice (blades) kojima se boja unosi plitko pod kožu u formi dlačica i zato umesto flomaster efekta dobijamo efekat prirodnog izgleda obrva.

Prirodne obrve je poželjno pustiti, kako bi maksimalno iskoristili sve dobrodošle dlačice. Vaše dlačice se ne čupaju niti briju. Uklanjaju se samo one koje su van željenog oblika, ostatak ostaje, a crtanje se vrši između njih.

Postupak iscrtavanja obrva japanskom tehnikom sastoji se od nekoliko koraka, a prvi je savetovanje o željama i procena trenutnog stanja obrva. Sedi  izračun simetrije, slikanje i ocena.

Oblik obrve se izračunava pomoću simetrije lica i to uvek dok je lice u stanju čistog mirovanja i na njega ne deluju nikakva mimika.U izračunavanju simetrije lica koristi se posebni šestarom za japansko iscrtavanje obrva koji se temelji na sistemu zlatnog reza. Oblik može da se izračuna i digitalno pomoću posebne aplikacije.

Nakon toga se sa olovkom iscrta probna forma obrva kako bi klijentkinja mogla izabrati novi oblik koji joj se sviđa. Postoji mogućnost sitnog odstupanja kod osoba s izraženom mimikom, jer je u tom slučaju i sam mišić toliko istreniran da je na tom oku jači i izražajniji..

Samo iscrtavanje obrva koristi se specijalno, fino sečivo koje se sastoji iz mikroiglica poredjanih u jedan niz i istim se zaseca povsinski sloj koze cime se simulira izgled prirodne dlacice. Važno je napomenuti da se za svaku osobu koristi potpuno nov, sterilan nožić, otpakovan pred vama. Ovaj deo postupka je malo bolan, može se usporediti sa bolom prilikom čupanja obrva, ali zasigurno nije nešto što svako od nas ne može izdržati.

Kada se to završi, bira se boja koja odgovara boji tena, boji prirodnih dlačica, kao i vašim željama.

Ova procena je vrlo bitna jer jedna ista boja aplikovana na prirodnoj plavuši i prirodnoj crnki može da ima odstupanja i u nekoliko nijansi. Posebno treba obratiti pažnju na hladan i topao tip kože i izabrati boju koja odgovara i po nijansi i po tonalitetu.

Za japansku metodu iscrtavanja obrva ne koriste isti pigmenti kao kod tetoviranja sa mašinicom, a Boje su potpuno biljnog porekla.

Osobe kojima se ne preporučuje  iscrtavanje obrva japanskom metodom su osobe koje imaju problem s koloidima, seboreičnim dermatitiskom u predelu obrva, kože koje su pod upalnim procesima ( potrebno je prvo sanirati postojeći problem) i trudnicama.

Nisu poznate kontraindikacije na sam sastav boje i automatski nema bojazni od alergije.

Microblading, japansko iscrtavanje obrva  se u potpunosti razlikuje od klasicnog tetoviranja.Na kozi se isrtava svaka dlacica ponaosob,radi se biljnim pigmentima,isti se unosi u tankom sloku epitela.Pigment bledi nakon odredjenog vremena sto je svakako razlicitost od klasicne tetovaze kao i sam rezultat -vizuelno se postize 3D efekat dlacica

Oblik obrva se odredjuje kod svake osobe ponaosob na osnovu kontura lica. Svako lice zahteva posebnu analizu i iscrtavanje oblika kako bismo za rezultat imali prirodan izgled obrve.

Postupak nije bolan i za isti se koristi anestetik.Zene u razlicitom periodu ciklusa razlicito reaguju ali bi se moglo reci da postupak moze biti malo neprijatan ali prihvatljivo.

Nakon zavrsene tetovaze posebno je vazno pravilno odrzavati obrve do potpune revitalizacije koze. Obrve je neophodno mazati na svakih 2-3 sata Jekodermom koji sadrzi E vitamin i koji najbolje regenerise kozu. Vazno je lepo ocistiti vlaznim maramicama koje ne sadrze alkohol i tupferima ili stapicima za usi naneti nov sloj Jekoderma. Vazno je da obrve ne dodirujemo prstima niti bilo kojim predmetom koji nije sterilan.

Oporavak je 7 dana.U tih 7 dana se posebno neguju na vec opisan nacin.

Slana voda nagriza pigment pa je preporucljivo obrve ne tetovirati neposredno pred odlazak na letovanje.

Postupak se ponavlja nakon 3-5 nedelja nakon prve tetovaze.To je korekcija na kojoj se dopune eventualni nedostaci,pojaca boja. U zavisnosti od tipa koze postupak se ponavlja u razlicitom periodu.Masnija koza brze gubi pigment.dok suva i zrelija koza duze zadrzava isti.Po potrebi se boja moze dodati nakon 6 meseci i kasnije.

Japansko iscrtavanje obrva resava problem asimetrije lica,koriguju se nepravilnosti u rastu dlacica ili izostanku istih,prekrivaju se oziljci,podmladjuje se izgled lica. Najvaznije-izgled obrva je neverovatno prirodan.

 

 

 

Komentari su onemogućeni!