Leto je pred vratima, a ako se pridržavate smernica za očuvanje zdrave kože. Onda ste sigurno i tokom prolećnih dana koristili sredstvo za zaštitu kože od sunca (a ako ste do sada preskakali ovaj važan korak u nezi kože, nije kasno da promenite navike). Zaštita kože od UV zraka je važna tokom čitave godine, naročito leti kada nosimo oskudnu odeću i provodimo puno vremena napolju, često na direktnom suncu.

Da biste odabrali proizvod koji će vas adekvatno zaštititi od sunčevih zraka, važno je da obratite pažnju na zaštitni faktor koji ćete prepoznati po oznaci SPF sa određenim brojem koji može ići od 5 pa sve do 100+. Šta ovi brojevi zapravo znače i da li je veće uvek i bolje – upravo o tome pričamo u nastavku teksta

Šta je zapravo SPF?

UV zračenje je deo elektromagnetnih talasa, odnosno svetlosnog zračenja, koje na Zemlju šalje Sunce. Postoje tri glavna tipa UV zraka, i to UVA, UVB i UVC. UVC zraci se mahom apsorbuju u ozonskom omotaču i ne dopiru do Zemljine površine, dok UVA i UVB zraci prolaze kroz atmosferu i glavni su krivci štetnog dejstva sunčevih zraka po našu kožu. Ovi UV zraci izazivaju mutacije na našem genetskom materijalu i mogu dovesti do razvoja kancera kože. Iako se ranije verovalo da su UVB zraci glavni krivci oboljenja kože, naučne studije su poslednjih godina potvrdile da i UVA zraci mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja.

PF ili faktor zaštite od sunčevih zraka pokazuje koliko će vas taj proizvod zaštititi od UVB zraka. Brojka koja stoji uz oznaku SPF pokazuje dozu sunčevog zračenja koja će dovesti do crvenila kože koja je zaštićena tim preparatom u odnosu na količinu zračenja koja je potrebna da izazove crvenilo kože koja nema nikakvu zaštitu. Dakle, veći faktor znači i snažniju zaštitu od sunca.

Naravno, ovo pravilo važi samo ukoliko se preparat pravilno nanosi, što podrazumeva sledeće:

  • Naneti dovoljnu količinu preparata na čitavo telo 20ak minuta pre izlaganja suncu (ne zaboravite na uši i vrat, dlanove, tabane i druga teško dostupna mesta). Količina preparata koja bi napunila jednu čašicu za rakiju je uglavnom dovoljna za čitavo telo.
  • Potrebno je ponovo naneti proizvod na svaka dva sata, zatim nakon svakog intenzivnog znojenja, kupanja ili brisanja peškirom.
  • Statistika kaže da većina ljudi nanese samo 25-50% preporučene količine preparata. Iako vam se možda čini da je to dovoljno, polovina preporučene količine zaštitnog sredstva pružiće vam daleko manju zaštitu – pa tako ako nanesete upola manje losiona sa SPF30, zaštita koju ćete dobiti je skoro pa jednaka kao da ste koristili sredstvo sa SPF5,5!

Više nije uvek i bolje

Ako ste razumeli prethodno objašnjenje, možda vam se vrzma po glavi: „Super, namazaću faktor 100 i moći ću da budem na suncu po ceo dan!“ Pre nego što se podvrgnete ovom eksperimentu, važno je da razumete da SPF30 ne pruža duplo veću zaštitu od SPF15 – u ovom slučaju, računica je malo drugačija. Naime,

  • SPF 15 blokira 93% UVB zraka
  • SPF 30 blokira 97% UVB zraka
  • SPF 50 blokira 98% UVB zraka

Drugim rečima, SPF 30 će blokirati polovinu zračenja koje bi SPF 15 propustio do vaše kože. Međutim, nijedan zaštitni faktor, pa ni SPF 100+ vam neće pružiti 100% zaštitu od UV zračenja. U tome je i opasnost ovakvih preparata – kada vidite faktor SPF100+, to vam može uliti sigurnost da zaboravite na druge preporuke vezane za sunčanje (kao što je nošenje šešira i naočara, izbegavanje sunca tokom najtoplijeg dela dana, itd.). Iako se vaša koža možda neće zacrveneti, UVA zraci mogu izazvati neprimetno oštećenje koje se kasnije može razviti u kancer. Zato je važno da vaš preparat za sunčanje sadrži odgovarajuć SPF faktor, ali i da sadrži UVA filtere koji će omogućiti širi spektar zaštite.

Odabir adekvatnog sredstva za sunčanje je vrlo važan korak u očuvanju zdravlja i lepote vaše kože. U narednim tekstovima bavićemo se savetima kako odabrati sredstvo za sunčanje, kao i na šta treba obratiti pažnju i kako negovati kožu tokom leta.

U međuvremenu, uživajte u lepim danima – i ne zaboravite na zaštitu!

Komentari su onemogućeni!