??????????????????????????????????????????????????????????


Da li skidate šminku pred spavanje?

Sve smo barem jednom bile u sličnoj situaciji – nakon povratka iz ludog provoda, jedino što nam je na pameti jeste da se stropoštamo u krevet i pošteno naspavamo. Naravno, u takvoj situaciji se rutina pred spavanje najčešće zaboravi, pa ako i stignemo da otaljamo pranje zuba, skidanje šminke sigurno neće doći na red. Verovatno ste čuli preporuke stručnjaka da se lice mora čistiti pre odlaska u krevet, ali se isto tako verovatno pitate i da li i u kojoj meri su dopušteni izuzeci od tog pravila.

Kao što je jedno vreme trend diktirao nehajno razbarušenu kosu (ili što bi moja mama nazvala „ptičje gnezdo“), izgleda da su se makeup trendovi okrenuli u sličnom smeru – neki od poznatih vizažista preporučuju nanošenje šminke pre odlaska na spavanje, kako biste ujutru postigli blago razmazan izgled koji sugeriše da ste proveli ludu, besanu noć. Iako ovakav rokerski izgled može biti vaš odabrani stil, spavanje sa šminkom definitivno nije način da to i postignete – a u nastavku teksta objasnićemo i zašto.

Šta se dešava na našoj koži kada spavamo sa šminkom?

Pre svega, šminka zapušava pore i proširuje ih, čineći ih vidljivijim na koži. Zapušene pore dalje vode inflamaciji, pa i infekciji, koje se manifestuju kao akne i mitiseri. Šminka takođe ima i isušujuće dejstvo na kožu, pa površinski slojevi gube vlagu, a zbog nemogućnosti deskvamacije, tj. odbacivanja mrtvih ćelija sa površine, koža postaje gruba, perutava i sivkasta – ni traga od blistavog i svežeg tena koji težimo da postignemo podlogama, rumenilima i hajlajterima.

Prolongirano izlaganje kože dekorativnoj kozmetici može dovesti i do iritacije, pa i do alergijskih reakcija, što ćete prepoznati po prisustvu crvenila, iritacije i suvoće. Ukoliko patite od kožnih oboljenja kao što su rozacea ili hormonski uzrokovane akne, može doći do pogoršanja stanja u zahvaćenim regijama lica, a ako ste i inače skloni pojavi bubuljica, neskidanje šminke pred spavanje može dovesti do toga da se probudite sa nekoliko novih bubuljica narednog dana.

Na suvoj koži bore su izraženije, pa nakon nekoliko večeri tokom kojih preskočite čišćenje lica, možete očekivati da tanke linije i veće bore budu daleko vidljvije, dajući vašem licu umoran i ostareli izgled. I ne samo to – tokom naših svakodnevnih aktivnosti, zagađenje i prašina prisutni u vazduhu zadržavaju se na vašem licu, ulaze u pore i deluju direktno na vašu kožu. Na taj način slobodni radikali, izuzetno rekativne čestice, stupaju u hemijsku reakciju sa kolagenom u vašoj koži. Kolagen je protein zaslužan za elastičnost kože, pa njegovom razgradnjom koža gubi sposobnost adaptacije i daleko brže stari, a kao rezultat javljaju se fine linije i bore.

Tokom noći, koža se oporavlja od štetnih uticaja kojima je bila izložena tokom dana – to mogu biti zagađivači, hemikalije, UV zraci, alergeni, bakterije, itd. Zato je noćna nega veoma važna, kako bi koža imala šansu da upije sve korisne sastojke i regeneriše oštećeno tkivo. Međutim, kada se slojevi šminke ne uklone sa kože, prirodni proces obnove i odbacivanja odumrlih ćelija je usporen, a često i potpuno onemogućen. Ako na to dodamo i efekat sprečavanja prodora hranljivih materija iz seruma ili hidrantnih kremova, jasno je da je negativan efekat šminke na kožu višestruk.

Najgori krivci su podloge i prajmeri sa uljanom bazom koji ne dozvoljavaju koži da diše i zapušavaju pore. Sa druge strane, iako maskara, senke i ajlajneri neće izazvati akne ili bore, nepravilno uklanjanje ovih proizvoda može izazvati iritaciju ili infekciju oka praćenu crvenilom, svrabom, otokom i bolom. Maskara takođe može oštetiti i vaše trepavice, čineći ih krtim. Zato možete primetiti da se vaše trepavice lakše lome i opadaju brže nego obično. Što češće zaboravljate da skinete šminku, to je šansa za iritaciju veća.

Ako prilikom skidanja šminke zaboravljate na usne, ostaci karmina mogu izazvati prekomerno isušivanje nežne kože usana i pucanje, a mogu i zapušiti pore i dovesti do razvoja komedona u ovom predelu.

Skidanje šminke kada vam do toga nije

Ako ste izuzetno umorni i nemate snage za čitav ritual čišćenja lica, najlakše je da pored kreveta držite kutiju maramica za uklanjanje šminke kako biste sebi olakšali proces i otklonili sve moguće izgovore. Maramice nisu adekvatan način čišćenja lica koji bi trebalo upražnjavati svakodnevno, ali povremeno mogu poslužiti kao dobar način da uklonite ostatke šminke, a da pritom potrošite vrlo malo vremena i truda. Dok naučnici ne pronađu neki sofisticirani sistem čišćenja koji se aktivira pucanjem prstiju i traje jedan sekund, maramice će poslužiti.

Ako maramice koristite i za skidanje šminke oko očiju, najpre proverite sastav kako biste se uverili da su dovoljno nežne za ovaj predeo.

Jedna noć provedena sa šminkom na licu neće ostaviti trajne efekte na koži, ali nemojte dozvoliti da vam pređe u naviku pošto se štetna dejstva na kožu akumuliraju i postepeno izazivaju prerano starenje kože. Ipak, ako vam se desilo da ste zaspali sa šminkom, postoji par stvari koje možete učiniti narednog jutra kako biste minimizirali efekte.

Najpre detaljno očistite lice odabranim sredstvom za čišćenje, a zatim nanesite nežni piling za lice. Nakon toga, nahranite kožu primenom seruma i hranljive kreme koji će umiriti iritaciju i crvenilo, najčešće svedoke noći provedene sa puderom na licu. Ako često koristite karmin ili sjaj za usne, nanesite pred spavanje, kao i što češće tokom dana, balzam za usne kako biste sprečili pucanje i suvoću.

Komentari su onemogućeni!