Verovatno spadate u jednu od dve grupe žena – ili ste fanatik, isprobavate nove proizvode čim se pojave, podvrgavate se najnovijim kozmetičkim tretmanima i stalno listate časopise u potrazi za novim rešenjem protiv bora i nepravilnosti; ili sa druge strane, ne pridajete mnogo važnosti nezi kože i opredeljujete se za stari dobri sapun i pomadu za celo telo. Na kraju krajeva, vaša baka je isto to koristila, pa joj je koža bila čista sve do duboko u starost – šta će vama faliti?

Ovaj put vam ukazujemo na najčešće grehove koje svi mi barem ponekad činimo svojoj koži, a koji, ako pređu u svakodnevicu, mogu ozbiljno narušiti zdravlje i izgled našeg najvećeg organa.

Prekomerna upotreba kozmetičkih proizvoda

Više nije uvek i bolje. Prekomernom primenom kozmetičkih sredstava ne samo da nećete postići snažniji efekat kom se nadate, već možete i naneti štetu svojoj koži. Ovo važi za mnoge tipove proizvoda, počev od pilinga, sredstava za čišćenje, pa sve do kremova i seruma.

Ukoliko prečesto koristite piling ili snažno sredstvo za čišćenje kože sa voćnim kiselinama i sl. možete oštetiti površinski, zaštitni sloj sebuma koji štiti kožu od spoljnih agresora i prodora mikroorganizama. Zato lakše dolazi do iritacije, pojave bubuljica, ali i bora usled isušivanja. Ukoliko mislite da redovan piling može smanjiti urođenu masnoću kože, varate se – na ovaj način ćete postići samo suprotan efekat. Prekomernim uklanjanjem sebuma, koža se stimuliše da poveća produkciju fizioloških masnoća i ekskretuje ih na površinu, čineći da vaša koža izgleda još masnije.

Dovoljno je da očistite kožu detaljno jednom dnevno, nakon skidanja šminke, a agresivniji piling ograničite na jednom do dva puta nedeljno.

Nisu samo sredstva za čišćenje štetna u velikim količinama – neumerenim korišćenjem kremova ili seruma takođe ćete postići neželjene efekte. Nanošenjem količine hidrantnog krema ili seruma koji koža ne može da upije, zatvarate pore i povećavate šansu za nastanak bubuljica. Da ne pominjemo da se sav taj višak proizvoda praktično rasipa, pa samim tim i trošite više novca nego što je potrebno.

Nedovoljna upotreba proizvoda

Sa druge strane, važno je i koristiti dovoljnu količinu proizvoda kako biste proizveli željeni efekat na svojoj koži i pružili joj adekvatnu negu. Pogledajte opšte smernice za količnu proizvoda za negu kože koju treba naneti:

  • Proizvod za čišćenje kože – veličine novčića od 1 dinara
  • Proizvod za čišćenje kože u penastom obliku – jedan pritisak pumpice
  • Piling – veličine novčića od 1 do 2 dinara
  • Hidrantni krem – veličine novčića od 2 dinara
  • Krem za predeo ispod očiju – veličine zrna graška (po polovina za jednu stranu lica)
  • Tretman za uklanjanje bubuljica – veličine zrna graška
  • Serum – veličine zrna graška
  • Retinoid – veličine novčića od 2 dinara
  • Proizvodi za zaštitu od sunca – veličine zrna grožđa (za ostatak tela, dovoljna količina bi stala u čašicu za rakiju)

Često menjate kozmetičke proizvode

Ukoliko ste u potrazi za savršenim serumom ili podlogom, verovatno često menjate proizvode u nadi da će baš sledeći biti „onaj pravi“. Međutim, ovo se može itekako obiti o glavu – prečesto menjanje proizvoda može dovesti do iritacije i zapaljenja, pa je važno da ne menjate proizvode češće od jednom u dva meseca. Naravno, ovo ne važi ukoliko razvijete neželjenu reakciju na proizvod. U tom slučaju treba momentalno prestati sa primenom tog proizvoda i vratiti se na stari oprobani režim nege za koji ste sigurni da će pomoći vašoj koži da se oporavi.

Odlazite na spavanje sa šminkom na licu

Izbegavanjem uklanjanja šminke pre odlaska u krevet ubrzavate proces starenja kože, povećavate šanse za iritaciju i inflamaciju, i rizikujete pojavu bubuljica i finih bora.

Neodgovarajuće čišćenje kože

Možda smo vas ubedili u važnost skidanja šminke uveče, ali ako nakon toga ne očistite kožu pravilno, efekat je umnogome umanjen. Važno je da odaberete proizvod za čišćenje kože koji odgovara vašim potrebama – voćne kiseline će očistiti akne, za masnu kožu trebalo bi da sadrži i neki astringent, a i prisustvo zaštitnih sastojaka kao što su antioksidansi nije na odmet. Kao što smo već spomenuli, temeljno čišćenje lica jednom dnevno je sasvim dovoljno, ali svakako ne preskačite ovaj korak.

Ne štitite kožu od sunca

Nije zgoreg ponoviti neke od štetnih dejstava UV zraka – tamnjenje kože kao posledica sunčanja nije ništa drugo do znak oštećenja ćelija kože. Takođe, ako vam se desi da izgorite, povećavate šanse ra razvoj raka kože. Dakle, opasnost nije samo kozmetičke prirode.

Nanesite proizvod za zaštitu od sunca kad god izlazite napolje, i to na sve delove tela izložene suncu – lice, vrat, uši i predeo iza ušiju, dekolte, ruke, itd. Proizvod ponovo nanosite u redovnim intervalima, u zavisnosti od faktora koji koristite. Kad smo već kod faktora, odaberite proizvod sa SPF od najmanje 15 i sa naznačenim UVA faktorom kako bi zaštita bila potpuna. SPF prilagodite svom tenu i godišnjem dobu – na moru ili na planini biće vam potreban veći faktor nego tokom oblačnog dana, a nežniji svetliji ten svakako će zahtevati snažniju zaštitu od tamnoputih osoba. Ipak, ovo ne znači da ako ste tamnoputi, a dan je oblačan, nije vam potrebna zaštita – UV zraci se probijaju i kroz oblake, a vaša koža može pretrpeti štetu bez obzira na boju tena.

Igrate se kozmetičara

Osim ako je nega lica vaše zanimanje, izbegavajte kozmetičke tretmane tipa „sam u kući“. Svako čačkanje ili istiskivanje može izazvati oštećenje kože, iritaciju i inflamaciju, i ostaviti trajne ožiljke na koži. Rešite se ove navike i ostavite čišćenje lica profesionalcima.

Još jedan mali savet – ako primetite da se bubuljice javljaju na obrazima u uskom pojasu ispred ušiju, krivac za to može biti vaš mobilni telefon. Telefoni su nosioci bakterija, pa je važno redovno ih čistiti alkoholom kako biste izbegli prenos mikroorganizama.

Vaš neseser je zapušten

Šminka ima rok upotrebe baš kao i hrana, pa je važno redovno menjati, naročito ukoliko proizvod nanosite prstima, jer tako lako može doći do prenosa bakterija. Naravno, šminku ljubomorno čuvajte samo za sebe i nemojte je deliti sa prijateljicama ili sestrom, i ne zaboravite da redovno perete sunđere i četkice.

Imate masnu kožu, a zanemarujete hidrataciju

To što je koža masna, ne znači da je i dovoljno hidrirana. Masnoća kože je samo znak prekomerne produkcije sebuma, a ne i hidriranosti. Važno je da pronađete hidrantni krem koji će vašoj koži pružiti potrebnu vlažnost, a istovremeno kontrolisati produkciju sebuma tokom dana. Takođe, ne smete preterivati sa isušujućim proizvodima, kao što su preparati za tretman bubuljica, jer svako prekomerno isušivanje, kao što smo već spomenuli, dovodi do pojačane proizvodnje sebuma i viška masnoće na licu.

Vruć tuš + sapun = iritacija!

Veoma vruća voda, naročito ako je u pitanju duga kupka, dovodi do isušivanja kože i uklanjanja površinskog zaštitnog sloja. Isto važi za sapune koji zapravo nisu sapuni, već čvrsti deterdženti. Ovi preparati mogu dovesti do isušivanja, iritacije i crvenila kože. Smanjite temperaturu vode, skratite boravak pod tušem i opredelite se za pravi sapun ili nežnu kupku.

Ne znate koji je vaš tip kože

Važno je da upoznate karakteristike i potrebe svoje kože i da tome prilagodite negu, kao i proizvode koje koristite. Većina proizvoda namenjenih nezi kože formulisani su u više linija – normalna, suva, mešovita, masna i koža sklona aknama. U nekom od narednih tekstova govorićemo o tome kako da odredite tip kože, a zatim i da prilagodite kozmetičke proizvode svom tipu i rezultatima koje želite da postignete.

Ne menjate jastučnice dovoljno često

Na posteljini se akumulira naš znoj, sebum i mrtve ćelije kože, pa je važno menjati čaršave i jastučnice najmanje jednom nedeljno ili češće ukoliko imate osetljivu kožu. Perite posteljinu na 60 stepeni kako biste se rešili mikroorganizama. Naša preporuka jeste da zamenite pamučnu jastučnicu svilenom kako se vaša koža ne bi „gužvala“ tokom spavaća i na taj način stvarala fine bore.

Ne spavate dovoljno

Posledice manjka sna su često više nego očigledne – siva i umorna koža, tamni krugovi oko očiju, naduveni kapci. Ciljajte na 7.5 do 8 sati sna i pokušajte da odlazite u krevet i ustajete u približno isto vreme svakog dana, pa i vikendom.

Zaboravljate važnost ishrane

Ne zaboravite – koža se hrani i iznutra. Puno svežeg voća i povrća, namirnica bogatih antioksidansima, dobrih masnoća i dovoljna količina tečnosti, recept su za zdravu i blistavu kožu.

Komentari su onemogućeni!